Puncția biopsia mamară ,,împrăștie cancerul”?

Puncția biopsia mamară ,,împrăștie cancerul”?

Textul materialului video îl poți regăsi mai jos

E justificată temerea că puncția-biopsia mamară ,,împrăștie cancerul’’? Care este substratul acestei întrebări și este ea reală sau nu? În cele care urmează vă voi prezenta informații relevante astfel încât să puteți lua cele mai bune decizii pentru dumneavoastră.

Diagnosticul histologic, la microscop, al țesutului mamar, înaintea tratamentului, a devenit un pas obligatoriu în managementul cancerului mamar. La nivel mondial, datorită eforturilor depuse pentru screening-ul cancerului mamar, acesta este diagnosticat tot mai adesea în stadii incipiente. Aceasta a condus la dezvoltarea unor multiple tehnici de puncție-biopsie. Atunci când o leziune este descoperită, aceste metode minim invazive permit stabilirea certă a diagnosticului înaintea tratamentului. Printre avantaje se numără costul redus și o probabilitate mai mare de excizie completă a cancerului la intervenția chirurgicală ulterioară. O metodă care permite recoltarea de material histologic este aspirația cu ac fin (FNA). Aceasta a fost pentru mulți ani metoda cea mai folosită, însă prezintă limitări legate de incapacitatea de a preleva suficient material și de imposibilitatea stabilirii invazivității tumorii. Puncția biopsia cu ac gros permite o acuratețe diagnostică mai mare decât aspirația cu ac fin. Totodată aduce informații cu rol prognostic, care sunt necesare stabilirii conduitei terapeutice.

Punctia- biopsia mamară este necesară doar în anumite situații și doar pentru anumite leziuni care prezintă un risc pentru a fi cancer sau premergătoare cancerului. Leziunea de la nivelul sânului este identificată cu ajutorul unui ecograf iar după pregătirea locală corespunzătoare se introduce un ac special de puncție, a cărui progresie prin țesuturi este urmărită în timp real cu ajutorul ecografului.  În momentul în care acul de puncție ajunge la marginea leziunii, a nodulului, medicul declanșează procesul de recoltare al țesutului care durează o fracțiune de secundă. Acul se deplasează automat în țesut, pe o distanță de până la 2 cm, iar prin această mișcare se recoltează înăuntrul acului un cilindru de țesut. Desigur acesta nu este mai gros decât grosimea acului. Operațiunea se repetă de cel puțin 3 ori pentru a se obține 3 fragmente separate de țesut.

Metoda este una relativ simplă, care durează sub 30 de minute, și care generează doar un minim disconfort.

Vă întrebați probabil deja care este substratul întrebării la care încercăm să răspundem prin acest material. Este posibil ca puncția biopsia mamară să ,,împrăștie cancerul”? De fapt întrebarea ar trebuie să sune puțin altfel- în urma biopsiei există șansa ca celulele canceroase să fie deplasate în afara tumorii în tesutul normal și drept urmare în timp să crească șansa reapariției cancerului sau să promoveze apariția metastazelor în alte organe?…. și în definitiv să scadă speranța de viață a pacientei?

Există o serie de studii în acest sens. O analiză a literaturii efectuată de Liebens în 2009, care a  analizat rezultatele studiilor efectuate pe 1885 de paciente cu cancer mamar ne aduce informații interesante. Dislocuirea celulelor tumorale în afara tumorii nu este un eveniment rar, însă din datele care le-au fost disponibile nu s-a putut stabilii incidența adevărată a acestui eveniment. Autorul concluzionează că nu se poate afirma o  creștere a morbidității datorită biopsiei mamare.  În literatura de specialitate sunt menționate doar 17 cazuri, până în 2020, de recidivă tumorală locală datorită dislocuirii celulelor tumorale pe traiectul de biopsie.

Astfel cel mai adesea dislocuirea celulelor pe traiectul de biopsie nu conduce la recidivă locală deoarece: locul de intrare de la nivelul tegumentului este de obicei rezecat împreună cu tumora; celulele dislocuite sunt distruse de către terapia oncologică, fie ea medicamentoasă sau radioterapie sau celulele sunt eliminate de către organism printr-un răspuns imun. 

Diaz, autorul unei cercetări din 1999 menționează că cu cât operația este efectuată mai la distanță de biopsie, cu atât șansa de găsi celule dislocuite scade. Aceasta semnifică probabil că celulele sunt distruse de către reacția inflamatorie consecutivă biopsiei.

Nu există o diferență semnificativă între dislocuirea celulelor de către diferitele tipuri de biopsie – cu ac gros ghidată ecografic sau vacuum biopsie ghidată mamografic. Totodată până la momentul actual nu există dovezi care să susțină o probabilitate mai mare de apariție a metastazelor, datorită efectuării puncției biopsiei mamare.

De asemenea nu există date robuste care să susțină posibilitatea unui impact negativ asupra supraviețuirii pacientelor. Beneficiile PB mamare depășesc astfel riscurile potențiale.

Practic, așa cum spuneam la începutul discuției, biopsia mamară este o etapă standard în diagnosticul cancerului mamar iar riscurile potențiale sunt mai mici decât beneficiile.

Care beneficii? Permiteți-mi să vă spun doar atât, în prezent, în țările în care screening-ul periodic al cancerului mamar se desfășoară sub o formă organizată, la nivel național, mortalitatea prin cancer mamar a fost diminuată cu 41%. Desigur această imbunătățire a supraviețuirii semnifică că femeile au fost diagnosticate precoce prin examinări imagistice, apoi au fost supuse unei biopsii iar apoi au urmat tratamentul potrivit.

Așadar revenind la întrebarea inițială….biopsia mamară imprăștie cancerul? Răspunsul este simplu: nu exista la acest moment dovezi solide care să susțină această temere. 

Dacă ești în situația în care ți s-a recomandat o puncție biopsie mamară, discută cu medicul tău, spune-i care sunt gândurile și îngrijorările tale și în final fă o alegere informată pentru tine.

Dacă dorești să afli mai multe lucruri despre cancerul mamar, vizitează cancerdesan.ro, unde îți vom prezenta toate informațiile de care ai nevoie.

Bibliografie

  1. Liebens F, Carly B, Cusumano P, Van Beveren M, Beier B, Fastrez M, Rozenberg S. Breast cancer seeding associated with core needle biopsies: a systematic review. Maturitas. 2009 Feb 20;62(2):113-23
  2. Diaz LK, Wiley EL, Venta LA. Are malignant cells displaced by large-gauge needle core biopsy of the breast? AJR Am J Roentgenol. 1999 Nov;173(5):1303-13. 
  3. Duffy SW, Tabár L, Yen AM, et al. Mammography screening reduces rates of advanced and fatal breast cancers: Results in 549,091 women. Cancer. 2020 Jul 1;126(13):2971-2979

 

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare