Mamografia cauzează durere?

Mamografia cauzează durere?

ache-19005_640

Mamografia cauzează durere?

Femeile care efectuează pentru prima dată o mamografie probabil își vor întreba prietenele care au trecut deja prin această experiență ,, Cum a fost? E adevărat că doare foarte tare?’’. Întrebarea este una firească, oricine își dorește să știe dinainte ce urmează să se petreacă pe parcurusul unei investigații medicale. Răspunsurile pe care le vor primii, vor fi cu siguranță variate, însă cel mai adesea se vor confrunta cu impresia inexactă conform căreia mamografia doare. Un lucru însă este cert- pentru ca mamografia să fie efectuată corect sânul trebuie comprimat de către aparat. Comprimarea ajută la separarea țesuturilor, vizualizarea optimă a leziunilor și la reducerea cantității de radiații absorbite de țesutul mamar.

Cu siguranță că fiecare știe pe cineva, care știe pe cineva, care a efectuat o mamografie și care a spus că compresiunea a generat o durere foarte mare sau insuportabilă. De obicei informația este incorectă, iar natura disconfortului amplificată artificial.

E adevărat că mamografia generează disconfort, însă tipul de disconfort și amplitudinea sa merită detaliate.

Astfel într-un amplu studiu efectuat de Armstrong și colaboratorii, care a implicat revizuirea publicațiilor relevante în domeniu, se notează că până la 70-80% dintre femei au declarat că au resimțit un disconfort ușor pe parcursul examinării. Totodată, nu mai mult de 20% dintre femei au resimțit o durere moderată. Durerea severă a fost declarată de până la 9% dintre participantele studiului. Reiese astfel că au fost puține femei la care comprimarea sânilor a generat o durere puternică.

E important de știut că același studiu menționează că intensitatea durerii a fost influențată de faza ciclului menstrual. Apariția durerii este mai probabilă la persoanele care afirmă durere mamară ciclică (durere care apare în relație cu fazale ciclului menstrual). Pentru a minimiza durerea recomandarea este de a efectua mamografia în acea perioadă a ciclului în care sânii tăi sunt cel mai puțin sensibili. Această perioadă poate varia de la persoană la persoană însă adesea este încadrată între zilele 7-14 a ciclului menstrual.

De asemenea durerea percepută va fi mai mică dacă încerci să nu lași anxietatea să te acapareze. Anticiparea durerii înaintea mamografiei trebuie evitată întrucât contribuie la creșterea intensității durerii resimțite.

Poate te întrebi dacă mărimea sânilor sau vârsta la care efectuezi mamografia influențează disconfortul resimțit. Majoritatea studiilor ne spun ca nu, există însă câteva cercetări care menționează că disconfortul este mai mare la persoanele cu sâni mici.

S-ar putea să crezi că administrarea de medicamentele antialgice, precum Paracetamolul, înaintea mamografiei te va ajuta să nu simți durere. Află că până la acest moment nu există dovezi științifice care să susțină această practică.

Dacă te pregătești pentru mamografie, discută cu medicul și tehnicianul care îți vor efectua investigația. Spune-le dacă simți vre-o modificare aparte a sânilor sau dacă sânii sunt de obicei mai sensibili. Încearcă să înțelegi ce presupune mamografia, care sunt beneficiile și riscurile metodei, pentru ca anxietatea ta să fie minimă. Nu te îngrijora din cauza durerii, cel mai probabil ai să te confrunți doar cu un minim disconfort pe parcursul examinării.

 

 Bibliografie 

 1. Katrina Armstrong, Elizabeth Moye, Sankey Williams, et al. Screening Mammography in Women 40 to 49 Years of Age: A Systematic Review for the American College of Physicians. Ann Intern Med.2007;146:516-526.
 2. Rama Sapir, Michael Patlas, Shalom David Strano, et al. Does Mammography Hurt? Journal of Pain and Symptom Management 2003;25: 53-63
 3. de Groot, Jerry E et al. Pain-preventing strategies in mammography: an observational study of simultaneously recorded pain and breast mechanics throughout the entire breast compression cycle. BMC women’s health vol. 15 (2015): 26.
 4. Miller D, Livingstone V, Herbison P. Interventions for relieving the pain and discomfort of screening mammography. Cochrane Database Syst Rev. 2008 Jan 23;(1):CD002942. 

 

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping