Mamografia 3D (Mamografia Digitală cu Tomosinteză)

Mamografia 3D (Mamografia Digitală cu Tomosinteză)

Mamografia 3D (Mamografia digitală cu tomosinteză)

Mamografia 3D, cunoscută și sub numele de mamografie digitală cu tomosinteză (DBT), este o metodă de examinare bazată pe radiație X, care permite vizualizarea 3D a sânilor.

Metoda este aprobată la nivel internațional pentru diagnosticul cancerului mamar. Datorită faptului că este relativ nouă nu toate centrele de imagistică mamară dețin aparate capabile să efectueze mamografie cu tomosinteză.

Prin mamografia digitală standard se obțin două imagini ale fiecărui sân, din unghiuri diferite. Imaginile sunt apoi afișate pe un computer și interpretate de medicul radiolog. Cancerul de sân poate fi vizualizat datorită densității sale diferite față de structurile învecinate sau datorită distorsiunii arhitecturii normale a sânului pe care o provoacă.

Mamografia digitală standard are o acuratețe bună pentru depistarea cancerului mamar, însă deoarece structurile sânului sunt sumate, suprapuse, acestea pot face dificilă identificarea acestuia. Acest fapt poate genera rezultate fals pozitive, poate conduce la examinări suplimentare nenecesare și la creșterea anxietății femeilor.

Mamografia cu tomosinteză, 3D, este o nouă tehnică care încearcă să depășească aceste limitări. În cadrul examinării sunt achiziționate multiple imagini de la nivelul sânului, din unghiuri diferite. Pe parcusul investigației sânul este comprimat, la fel ca și în cazul mamografiei standard, însă tubul generator de radiație X se mișcă în jurul sânului pe o traiectorie similară unui arc de cerc. Fiecare achizitie constă din 9-25 de proiecții separate care permit reconstrucția de multiple planuri, afișate apoi ca imagini radiologice pe monitor. Timpul necesar fiecărei achiziții este scurt, până la 7-8 secunde.

Studiile actuale indică faptul că DBT permite detecția mai multor leziuni tumorale mamare și o analiză morfologică mai bună a maselor și distorsiunilor arhitecturale. Astfel metoda depășește limitările mamografiei digitale standard, adică mascarea leziunilor datorită suprapunerilor țesuturilor normale.

Separarea planurilor sânului prin DBT poate conduce la scăderea numărului de cazuri fals pozitive și fals negative pentru cancer mamar. Un studiu publicat în 2020 în jurnalul Societății de Radiologie din America de Nord, concluzionează că în ceea ce privește screening-ul cancerului mamar, DBT oferă mai puține rezultate fals pozitive și o specificitate mai mare. Totodată există studii care susțin că metoda poate detecta cu acuratețe mai mare cancerele invazive atunci când acestea sunt la dimensiuni mici.

Datorită dezvoltărilor tehnologice actuale, doza de radiații absorbită de o persoană pe parcursul unei examinări DBT este similară cu cea din mamografia digitală standard.

Există câteva categorii de persoane pentru care DBT aduce îmbunătățiri semnificative față de mamografia standard. 

Densitatea crescută a sânilor este determinată de compoziția acestora, respectiv de predominanța țesutului glandular față de cel de susținere. Femeile cu sâni denși prezintă un risc mai crescut de-a lungul vieții pentru cancer mamar. Unele studii afirmă că riscul acestora este de 2-4 ori mai mare decât cel al populației generale. 

În sânii denși detectarea cancerului în faze incipiente este mai dificilă, deoarece leziunea poate fi mascată de țesutul normal din jur. DBT este mai eficientă în cazul femeilor cu sâni denși întrucât țesuturile sunt vizualizate separat iar șansa ca un cancer să fie mascat este mai mică.

De obicei sânii cu densitate crescută caracterizează femeile cu vârstă tânără, între 40-50 de ani. Pe măsură ce se înaintează în vârstă, densitatea sânului scade, țesutul glandular se atrofiază iar țesutul adipos predomina. Așadar DBT este recomandabilă cu precădere femeilor cu vârstă sub 50 de ani. O altă categorie de persoane la care DBT este recomandabilă inițial sunt cele cu risc crescut pentru cancer mamar sau cele care au fost supuse unei operații pentru cancer mamar.

Dacă te pregătești pentru o mamografie, discută cu medicul care te va examina, spune-i despre istoricul tău medical și întreabă-l care este cea mai potrivită examinare pentru tine – mamografia digitală standard sau cea cu tomosinteză. Dacă vei realiza investigația într-un centru privat, află că costul unei DBT este de obicei dublu față de cel al mamografiei standard.Informează-te corect astfel încât să beneficiezi de cele mai bune servicii medicale.

 

 Bibliografie

 1. Bahl M, Mercaldo S, Dang PA, et al. Breast Cancer Screening with Digital Breast Tomosynthesis: Are Initial Benefits Sustained? Radiology. 2020 Jun;295(3):529-539
 2. Zuckerman SP, Sprague BL, Weaver DL, et al. Multicenter Evaluation of Breast Cancer Screening with Digital Breast Tomosynthesis in Combination with Synthetic versus Digital Mammography. Radiology. 2020 Dec;297(3):545-553. doi: 10.1148/radiol.2020200240. Epub 2020 Oct 13. PMID: 33048032; PMCID: PMC7706877.
 3. Bae MS. Sustainable Benefits of Digital Breast Tomosynthesis Screening. Radiology. 2021 Jan;298(1):58-59. doi: 10.1148/radiol.2020203933. Epub 2020 Nov 10. PMID: 33174809.
 4. https://www.sbi-online.org/Portals/0/Breast%20Imaging%20Symposium%202016/Final%20Presentations/211B%20Hendrick%20Paquelet%20Walenga%20-%20Mammography%20for%20Technologists%20Understanding%20DBT.pdf

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping