Implanturile mamare și mamografia

Implanturile mamare și mamografia

plastic-surgeon-5242606_640

Implanturile mamare și mamografia

 

Augmentarea mamară cu implanturi este cea mai folosită modalitate de augmentare la nivel mondial. Dacă ai implanturi mamare aceasta nu înseamnă că după vârsta de 40 de ani trebuie să abandonezi efectuarea mamografiilor regulate de screening.

Este important să înștiințezi tehnicianul care te va examina de prezența acestora, deoarece protocolul de examinare mamografică este diferit. Razele X folosite în mamografie nu pot în același timp să penetreze în mod optim implanturile siliconice și țesutul mamar, astfel încât leziunile mamare să poată fi identificate corespunzător.

Datorită acestei situații examinarea mamografică a femeilor cu implanturi mamare presupune patru expuneri suplimentare, câte două pentru fiecare sân. Pentru început, sânii vor fi examinați în întregime, în incidență oblică și cranio-caudală, aceasta însemnând că atât implantul cât și parenchimul mamar vor fi comprimate în câmpul de examinare. Apoi implanturile vor fi împinse de către tehnician înspre peretele toracic, comprimându-se și examinându-se doar parenchimul mamar. Având în vedere numărul suplimentar de expuneri, doza de radiații X va fi mai mare.

Probabil te îngrijorezi că datorită comprimării implanturile s-ar putea rupe. Trebuie să știi că acestea rezistă la o compresiune mult mai mare decât cea folosită în mamografie iar ruptura este un eveniment extrem de rar. Un studiu evocator a fost publicat de către FDA în 2004 (Brown și colab.), care a urmărit efectele adverse apărute în urma mamografiei la femeile cu implanturi. Pe parcursul a 10 ani, intre 1992-2002, au fost raportate conform studiului doar 41 de rupturi ale implanturilor datorate mamografiei.

La femeile ale căror implanturi prezintă înainte de mamografie rupturi sau extravazări ale siliconului, comprimarea ar putea să le amplifice. 

Contractura capsulară este o complicație în care capsula fibroasă a implantului devine mai dură și modifică forma sânului. În aceste situații mamografia nu poate fi efectuată întotdeauna sau poate fi dureroasă.

Cu toate că implanturile mamare nu cresc riscul pentru cancer mamar, au existat îngrijorări că prezența acestora ar putea întârzia detecția cancerului. Acest risc a fost investigat de către câteva studii, care au demonstrat că, cancerele mamare depistate la femeile cu implanturi nu sunt mai avansate local sau la distanță față de femeile fără augmentare. Totodată supraviețuirea acestora nu este mai mică aceea a populației generale. Astfel cu toate că evaluarea mamografică este mai dificilă, beneficiul efectuării mamografiilor periodice, după vârsta de 40 de ani, se menține la femeile cu implanturi. 

Orice îngrijorare ai avea, sau orice senzație aparte după mamografie, adresează-te tehnicianului și medicului examinator. Cu ajutorul lor vei putea beneficia în siguranță de examinarea mamografică chiar și atunci când ai implanturi mamare.

Bibliografie

 1. Brown SL, Ferlo Todd J, Luu H-MD. Breast implant adverse events during mammography: reports to the Food and Drug Administration. Journal of Women’s Health. Volume 13, Number 4, 2004.
 2. Deapen D. Breast implants and breast cancer: a review of incidence, detection, mortality, and survival. Plast Reconstr Surg. 2007 Dec;120(7 Suppl 1):70S-80S
 3. Miglioretti DL, Rutter CM, Geller BM, et al. Effect of breast augmentation on the accuracy of mammography and cancer characteristics. JAMA. 2004 Jan 28;291(4):442-50
 4. Uematsu T. Screening and diagnosis of breast cancer in augmented women. Breast Cancer. 2008;15(2):159-64
 5. Couto LS, Freitas-Junior R, Correa RS, Peixoto JE, Almeida CD, Rodrigues DCN, Glassman LM, Soares LR. Mean glandular dose in digital mamography in women with breast implants. J Radiol Prot. 2019 Apr;39(2):498-510
 6. Smalley SM. Breast implants and breast cancer screening. J Midwifery Womens Health. 2003 Sep-Oct;48(5):329-37

 

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping