De ce canderdesan.ro?
De ce canderdesan.ro?
Cancerul mamar este unul dintre cele mai frecvente cancere care afectează femeile. La nivelul UE, în 2018 cancerul mamar înregistra astfel cea mai ridicată proporție (26,4%) dintre toate tipurile de cancer la femei. În privința mortalității, cancerul de sân înregistra de asemenea, cel mai ridicat procent (16,1%) . În România, cancerul de sân ocupa în 2018, prima poziție cu o pondere a cazurilor noi de 25,1% (9 629 cazuri noi), la mare distanță de cancerul de colon (11,9%; 4 576 cazuri noi) și cancerul de col uterin (8,6%, 3 308 cazuri noi).
Vindecarea depinde într-o mare măsură de depistarea precoce, astfel încât majoritatea țărilor europene au adoptat un program de screening-evaluare periodica pentru depistarea în faze incipiente a cancerului de sân. Din păcate acest program lipsește în România. Din punct de vedere al tratamentului țara noastră aplică însă protocoalele agreate la nivel european, cu toate acestea accesibilitatea este inegală.
Prin proiectul cancerdesan.ro doresc ca alături de alți medici specializați în diagnosticul și tratamentul cancerului mamar să oferim, dincolo de implicarea noastră în practica zilnică, un alt lucru de mare valoare care lipsește în România – informații corecte și complete. Informația este neprețuită iar cea disponibilă în mediul on-line românesc este cel mai adesea incompletă și totodată de slabă calitate. Cu ajutorul informației corecte pe care ți-o punem la dispoziție vei putea să iei o decizie educată asupra celor mai bune căi de urmat referitor la:
- riscul tău de a dezvolta această boală
- controlul periodic al sânilor
- cele mai frecvente probleme de natură benignă, non-canceroasă
- depistarea precoce a cancerului mamar
- diagnosticul corect al cancerului mamar
- opțiunile de tratament pentru cancer cât și pentru afectările benigne
- urmărirea după tratament
- viața ta după ce ai trecut prin această problemă
Alături de colegii mei suntem uniți în acest demers știind că vom influența în bine alegerile pe care le vei face și că zilele noastre dedicate proiectului vor adăuga zile de viață altor persoane.
Dr Attila Tamas-Szora