Chisturile mamare: Tot ce trebuie șă știi
Chisturile mamare: Tot ce trebuie șă știi

Chisturile mamare: tot ce trebuie să știi
Introducere
În ciuda faptului că chisturile mamare sunt o afecțiune comună și benignă a sânului, acestea pot fi îngrijorătoare pentru multe femei. De aceea, este important să înțelegem ce sunt chisturile mamare, care sunt cauzele, simptomele și tratamentul acestora.
Ce sunt chisturile mamare și care sunt cauzele
Chisturile se aseamănă unor mici baloane pline cu lichid, sunt căptușite cu epiteliu, și variază în dimensiuni, unele fiind microscopice iar altele de dimensiuni mari, palpabile, putând conține 20-30 ml de lichid.Un chist palpabil se dezvoltă la cel puțin 1 din 14 femei, iar 50% dintre chisturi sunt multiple sau recurente.
Cauzele care determina apariția chisturilor mamare sunt diverse și nu sunt pe deplin înțelese. Chisturile par să apară din distrugerea și dilatarea lobulilor și ductelor terminale – adică cele mai mici structuri ale sânului. Studiile microscopice au arătat că fibroza la nivelul sau în apropierea lobulului, combinată cu secreția continuă de lichid, are ca rezultat apariția chistului mamar.
Când apar chisturile la sân
Chisturile sunt influențate de hormonii secretați de ovare, fapt care explică variația acestora cu ciclul menstrual. Cele mai multe chisturi apar la femeile peste 35 de ani; incidența crește constant până la menopauză și scade brusc după aceea.
Formarea de noi chisturi la femeile în vârstă este în general asociată cu hormonoterapia de substituție.
Pe parcursul ciclului menstrual, unele dintre chisturi pot să dispară și totodată pot apărea noi chisturi- acesta este un aspect neîngrijorător.
Cum le simți
Atunci cand sunt palpabile, chisturile se resimt ca și un nodul sub pielea sânului. Uneori ele pot fi dureroase. Cel mai adesea, femeile care își autocontrolează în mod regulat sânii spun că simt un nodul nou apărut în sân, pe care nu îl simțiseră cu o lună sau două în urmă. Dacă încă nu îți controlezi sânii acasă, poți afla de la următorul link cum să o faci corect: https://cancerdesan.ro/#lg=1&slide=0
Cum le diagnosticăm
O masă palpabilă poate fi confirmată ca fiind un chist prin ecografie sau aspirație. Lichidul extras din chist poate fi de culoare galben-pai, opac sau verde închis.
Imaginea de mai sus ilustrează un chist mamar vizualizat ecografic.
Chisturile mamare și cancerul
Apariția unui cancer în interiorul chistului este un eveniment extrem de rar. Un studiu relevant a raportat că doar trei leziuni canceroase au fost identificate în peste 3000 de aspirații de chisturi (0,1%). Alți cercetători au confirmat această incidență scăzută. Nu există dovezi ale riscului crescut de cancer de sân asociat prezenței chisturilor mamare.
Având în vedere riscul scăzut de malignitate, dacă chistul este simplu, adică fără parenchim în interior și dacă are un contur neted, nu este necesară aspirația.
Tratamentul chisturilor mamare
Dacă chistul este complex, atunci poate fi necesară aspirația sau puncția-biopsia. Unele chisturi datorită volumul crescut de lichid pot fi sub tensiune, generând durere. Adesea ele se manifestă ca o structură nodulară palpabilă, dureroasă, nou apărută în sân. Acestea pot fi aspirate pentru eliminarea disconfortului.
Dacă chistul reapare de mai multe ori, iar pereții acestuia sau conținutul său au un aspect complex puncția-biopsia mamară devine necesară.
Îndepărtarea chirurgicală a unui chist nu este de obicei indicată, dar poate fi utilă dacă prin biopsie se constată modificări celulare atipice la nivelul peretelui sau conținutului chistului.
Concluzie
Chisturile mamare pot fi o experiență înfricoșătoare, dar este important să știm că acestea sunt, de obicei, benigne și nu reprezintă un risc pentru sănătate.
Dacă aveți simptome, dacă ați palpat ceva aparte la nivelul sânului, sau sunteți îngrijorată de chisturile mamare, nu ezitați să mă contactați pentru un control facând click aici: https://cancerdesan.ro/contact-dr-attila-tamas-szora/.
Veți avea în cel mai scurt timp un diagnostic corect și o abordare adecvată, astfel încât să vă gestionați această afecțiune într-un mod eficient și să aveți încredere în sănătatea dumneavoastră.
Cele mai frecvente 9 întrebări despre ecografia mamară - Cancerdesan.ro
[…] Chistul mamar simplu este de asemenea un nodul benign, care reprezintă ductele galactofore (tuburile prin care laptele este transportat înspre mamelon de la nivelul glandelor care îl produc) lărgite datorită prezenței unui lichid în interior. Poate fi întâlnit la toate vârstele. Prin comparație, pot fi asemănate unor băşici, asemenea celor care apar la degetele de la picioare. Mai multe informatii despre acestea poti afla din articolul ,,Chisturi mamare:Tot ce trebuie să știi” […]